Meiden op bezoek - tochtje langs de Zuidkust!
Door: britthupkens
Blijf op de hoogte en volg Britt
30 September 2011 | IJsland, Reykjavik
Dit verslag komt wat eerder dan ik zelf had gedacht, maar na de tour van gister is er zoveel te vertellen, want we hebben zoveel gezien, dat ik niet tot na het weekend kan wachten, aangezien we nog meer leuke dingen gaan doen! Ik was volgens mij gebleven bij afgelopen zondag, dus zal daar ook met het verhaal verder gaan..
Zondagavond hebben we niet meer heel veel gedaan. Nadat we naar het Perlan waren geweest hebben we lekker gerelaxt, series gekeken en geskyped met veel mensen. Zondagavond wel nog pannenkoeken gegeten. De vader van Floor had een aantal pannenkoekenmixen meegenomen, dus dat was wel erg lekker.
Maandag had ik mijn eerste dag op de afdeling colorectaal. Rontgenmeeting en overdracht waren weer hetzelfde als die van vorige week (aangezien het allemaal onder ‘Algemeen’ valt). Daarna weer meegekeken met wat operaties. Ben erachter gekomen dat de meeste operaties vallen onder de afdeling waar ik vorige week was, dus heb er daar een paar van gezien die dag en eentje die wel viel onder colorectaal, de aanleg van een stoma. Was wel interessant om te zien.
Dinsdag was een minder interessant dagje in het ziekenhuis. Deze dag wel heel veel uitleg gekregen in het Engels, en had een medestudent die fijn alles voor me vertaalde, en me meenam naar zijn vrienden etc om samen te lunchen, dus dat was wel leuk. Ik was wel gelukkig vroeg thuis, nog wat proberen aan mijn verslag te werken, want ’s avonds kwamen de meiden aan. Rond 5 uur zijn Marloes en ik ze gaan ophalen op het busstation. Was erg leuk om bekende gezichten te zien hier in IJsland. Voor de mensen die dat niet weten, 4 vriendinnetjes van de uni zijn langskomen, Femke, Myrna, Iris en Joke. ’s Avonds lekker thuis gegeten en wat relaxed, en vroeg gaan slapen, want iedereen was erg moe.
Woensdag zijn de meisjes een dagje Reykjavik gaan verkennen, o.a. de fietstocht die wij ook op onze eerste dag hebben gemaakt. Ik ben gewoon naar het ziekenhuis gegaan. Deze dag was gelukkig wel al wat interessanter. Tijdens een operatie heb ik les gekregen, met veel vragen (had ik maar van tevoren me wat beter ingelezen :P), maar wel erg leuk! Was dan ook pas vrij laat weer terug. Weer samen gegeten met de meisjes, en daarna met z’n allen gaan zwemmen (of gewoon hot tubben :D!). We zijn vroeg gaan slapen, want de dag erna hadden we een lange tocht voor de boeg.
Donderdag zijn we echt een ontzettend vette excursie gaan doen. Nadat Marloes al 4 weken had ‘gezeurd’ dat ze toch echt graag naar het ijsbergenmeer Jökulsárlón, zijn we dat deze dag maar eens gaan doen. De tocht begon al om 8uur (kwart voor 8 verzamelen). We gingen met deze 14 uur durende tocht langs de hele zuidkust van IJsland tot aan Jökulsárlón. Eerst hebben we ongeveer 1,5 uur gereden, naar een restaurantje om te lunchen. Het weer was niet zo heel goed (veel mist en beetje regen), waardoor het uitzicht vanuit de bus wat minder was, maar wel mooi genoeg om vanalles te kunnen zien (helaas niet allemaal op foto vast te leggen door weer). Onze eerste ‘echte’ stop was bij de waterval Seljalandsfoss. Een supermooie waterval (volgens het boekje niet zo’n heel hoge, maar ik vond hem toch vrij hoog), waar je achterlangs door kunt lopen. Was erg leuk om te doen. Ook mooie foto’s kunnen maken. Daarna reden we verder naar een volgende waterval: Skógafoss. Deze was onderaan de vulkaan die afgelopen maart is uitgebarsten. Het regende op dit moment wat harder, dus we zijn maar even naar de waterval gaan kijken, wat wel erg mooi was. Ook hebben we hier wat vulkanisch as meegepikt (aangezien ze het hier in de toeristenwinkeltjes voor weet ik hoeveel geld verkopen, terwijl het daar op de grond lag). Hierna zijn we door heel wat lavavelden gereden, waar we op een gegeven moment ook even zijn uitgestapt om er een beetje door heen te lopen en mooie foto’s te kunnen maken. De tocht was sowieso heel opvallend qua landschappen, je rijd hier echt van het ene in het andere landschap, heel indrukwekkend. Er zijn bergen, paar meter verder een graslandschap, dat kilometers lang een lavalandschap, vervolgens weer gletsjers, en dan weer ineens graslandschap met schaapjes, en daarna weer rivieren, en ga zo maar door. Nadat we het gestopt waren bij het lavalandschap kwamen we eerst nog langs de hoogste punt van IJsland: Hvannadalshnjúkur (waar we door de mist niet veel van zagen) en heel veel vulkanen (waar we door de mist nog steeds niet veel van zagen). Daarna zijn we dus maar doorgereden naar Jökulsárlón. En wat is dat ontzettend mooi. Het is een ijsbergenmeer onderaan een gletsjer (Breiamerkurjökull). In dit ijsbergenmeer (gletsjerlagoon) brokkelen stukken van de gletsjer af die daar dan drijven richting zee (die 1 km verderop ligt). De stukken ijs die er drijven/liggen zijn ongeveer 1000 jaar oud. Er worden hier ook trouwens veel films opgenomen (vnl. Bondfilms). We gingen met een amfibievoertuig (boot en auto ineen) door het meer. Echt ontzettend mooi. De ijsschotsen en –bergen zijn zo mooi en groot, aangezien maar 10% boven water uitsteekt, blijkt er dus nog heel veel onderwater te liggen. We hebben ongeveer een half uurtje over het meer gevaren. De ijstoppen die we zagen waren echt in verschillende kleuren, veel waren blauw of wit, maar er zaten ook veel met zwarte strepen (van vulkanisch as) bij. We kregen ook wat uitleg en een stuk ijs dat even uit het meer werd gevist te proeven, aangezien het zo’n schoon ijs is. Daarna nog even daar rondgelopen. Eigenlijk zou daarna de tour alweer richting Reykjavik gaan, maar we zijn ietsjes verderop nog gestopt bij een soort van ‘lagoon’ in wording. Ook deze was weer erg mooi. Hier hadden we alleen even kort wat tijd om foto’s te maken. Daarna nog gereden naar een bezoekerscentrum van de gletsjer. Hier hebben we een film gekeken over de uitbarsting van de gletsjer/vulkaan vorig jaar oktober. Daarna ongeveer 2,5 uur doorgereden om te gaan eten. Daar ook eindelijk mijn IJslandse trui (mét puffins erop) gekocht in ‘het eerste winkeltje/atelier dan wollen truien maakte). Erg leuk :D! Daarna nog ongeveer 3 uur terug gereden naar Reykjavik in het donker, waardoor we rond half 11 eindelijk in ons appartementje terug waren.
Vandaag was het wat minder leuk om op te staan om 7 uur, aangezien ik om 8 uur weer mooi zat bij de rontgenbespreking. Daarna nog een of andere bespreking met volgens mij alle chirurgen van het ziekenhuis gehad, weet niet waar het over ging, zal wel boeiend en belangrijk zijn geweest. Daarna nog meegekeken met een operatie, maar daarna vond ik het dan ook wel weer goed geweest voor vandaag (het was pas 12 uur :P). Aangezien ik komende week weer op colorectaal meeloop, zal het heus niet erg zijn om wat operaties te missen :P. Nu even lekker relaxen, de meisjes zijn vandaag de Golden Circle tour doen, maar het is niet zo’n geweldig weer. Vanavond is weer pizza-avond en daarna gaan we weer cocktails drinken bij café Paris :D! Morgen gaan we paardrijden door de lavavelden en ’s avonds eindelijk eens echt op stap. Zondag word nog een relaxdagje (de meisjes gaan dan whalewatchen) en daarna misschien de cake proeven die wij elke week ongeveer eten bij cafe Paris. Maandag gaan de meisjes nog naar de Blue Lagoon, maar dan mogen wij weer lekker na het ziekenhuis! Komende week zal dus nog wel een berichtje komen met wat we allemaal dit weekend van plan zijn te gaan doen.
Hoe is het in Nederland, ik hoor maar dat het ontzettend warm is (niet leuk :P). En hoe is het voor de rest met jullie, vind het leuk om veel te horen van daar!
Bless, bless,
Kus Britt
Ps. Oh ja foto’s volgen nog, aangezien we met 6 mensen foto’s hebben gemaakt, ga ik ze eerst even uitzoeken, maar ze zijn zo mooi.. :D! Haha!
30 September 2011 - 15:22
Christian:
Hey Britt, leuke verhoalen! Al die landsjappe liek mich sjiek om te zeen, bin dus auch jel benuujd noa de foto's:D
Hiej in nl is ut inderdaad nog lekker werm (+/- 23) mer wier neet zoveul nuuts. Amuzeer uch nog!
Groetjes Christian -
01 Oktober 2011 - 14:03
Bjorn:
He Britt, pas meh op mit dat stuk vulkanische as bie de douane! hoop dat de foto's snel kome, klink allemoal jel sjiek!
ut is hie bienoa zomer, allein jaomer dat ver gein vrie mjeh hubbe
amuseer dich nog
groetjes Bjorn -
01 Oktober 2011 - 18:51
Renske:
Haa Brittje!
Supervet allemaol! Doot eederein de groetjes van mich!
xx -
03 Oktober 2011 - 09:08
Suzy:
Hallo Britt,
Ik lees iedere keer met veel plezier jouw verslagen. Het is fijn om te horen dat het goed met je gaat. Je doet ook zo'n leuke dingen daar! Hier is het nu nog lekker warm, maar in de loop van deze week gaat de temperatuur naar beneden. We zijn samen met de meisjes (Nina & Isis) aan het aftellen naar jouw terugkomst. Dan komt Sinterklaas namelijk ook en dat is voor Nina ZEER belangrijk.
Groetjes en knuffels van de buurtjes! -
10 Oktober 2011 - 19:20
Siem:
Hehe dat Hot tubben zie ik ook wel zitten :) Enne die foto's van die ijsschotsen.... wauw :)!!
Zorg je wel dat er deze kerst niet nog n vulkaan uitbarst;) bedankt! poen!