'In het ziekenhuis heb ik toch geen kleren aan!' - Reisverslag uit Reykjavik, IJsland van Britt Hupkens - WaarBenJij.nu 'In het ziekenhuis heb ik toch geen kleren aan!' - Reisverslag uit Reykjavik, IJsland van Britt Hupkens - WaarBenJij.nu

'In het ziekenhuis heb ik toch geen kleren aan!'

Door: britthupkens

Blijf op de hoogte en volg Britt

10 September 2011 | IJsland, Reykjavik

Góðan dagin!

Het is alweer bijna een week geleden dat ik een verslag heb geschreven, dus het wordt tijd voor een nieuwe! Ik zal een beetje per dag proberen te vertellen wat ik heb gedaan.

Maandag 5 september: Vandaag zou mijn eerste dag als coassistent beginnen. We moesten om 9.00 uur bij Sigrun zijn, die ons een introductie zou geven in het ziekenhuis. Deze week, en trouwens voor mij ook nog de volgende week, loop ik het coschap in Fossvogi, het deel van het ziekenhuis waar we met de bus heen moeten, en dus om half 7 elke ochtend moeten opstaan . Na de introductie te hebben gehad bleek meteen dat we moesten beginnen met het coschap! Mijn eerste week zou ik doorbrengen op de afdeling vasculaire chirurgie (askurdeild). De chirurgen zijn allemaal heel aardig en proberen goed hun best te doen om alles uit te leggen. Toen ik aankwam op de afdeling bleek alleen dat er niets meer te doen was die dag, dus ik kon gaan meekijken op de operatiekamer. Aangezien niemand mij had uitgelegd waar dat was, heb ik ongeveer een uur door het ziekenhuis gedwaald, om van de ene gang naar de andere gang gewezen te worden, maar uiteindelijk de OK toch gevonden. Ik mocht hier meekijken bij een operatie van plastische chirurgie, ze deden een borstverkleining. Floor, die deze week bij plastische chirurgie liep, stond al meteen steriel en was aan het helpen bij de operatie. Later op die dag was er nog een tweede operatie, een amputatie die een aantal jaren geleden was gedaan moest overnieuw worden bijgewerkt, omdat de patient er zoveel last van had. Bij deze operatie mocht ik steriel staan. Het is wel erg vet dat je meteen de eerste dag al steriel staat op de OK. Ik mocht de wond openhouden, hechtingen doorknippen en het been de lucht in houden (wat erg zwaar was trouwens :P). Rond 4 uur waren we klaar en zijn we terug gegaan naar het appartement.

Dinsdag 6 september: Om 8 uur waren we in het ziekenhuis. Eerst was er overdracht en daarna ronde langs de patienten. Dit doen ze wel allemaal in het IJslands, waar ik geen woord van versta, behalve wat namen van medicijnen, maar op zich is dat een fijne manier om stiekem nog een beetje te slapen. Er lagen die dag maar 2 patienten op de afdelingen, terwijl er zeker 5 vaatchirurgen rondlopen, dus het is allemaal lekker rustig aan. Hierna heb ik meegekeken met 2 angiografieën die werden gedaan (dat is dat je de binnenkant van de vaten bekijkt aan de hand van rontgenfoto’s om te zien of er nog doorstroming is). Dit was wel boeiend. Daarna heb ik nog een soort van lesje gekregen van een van de artsen, het was een herhaling, maar op zich wel weer eens fijn om ook nog echt iets te leren :P. Rond 2 uur weer terug naar huis gegaan, en de rest van de dag wat aan het verslag gewerkt, etc. We gaan trouwens elke avond al vrij vroeg naar bed, aangezien we ook snel moe zijn en de dag erna dus weer om half 7 moeten opstaan. Soms lijken we net oude omaatjes, maarja.

Woensdag 7 september: Ook weer om 8u in het ziekenhuis. Ik zou aanwezig moeten zijn bij een rontgenbespreking, maar aangezien ze me de verkeerde kamer hadden doorgegeven zat ik bij de rontgenbespreking van een andere afdeling, ook in het IJslands, dus ik was een beetje nutteloos :P. Daarna weer overdracht en patientenronde gehad (nu ondertussen alweer 3 patienten :P). Voor de rest heb ik toen ook nog maar wat meegekeken bij de vaatkamers. Daar waren wel 2 van de 3 interessante ziektebeelden, maar het was wel een vrij saaie dag. Ook weer vroeg thuis en lekker rustig aan gedaan.

Donderdag 8 september: Weer om 8 u in ziekenhuis, weer overdracht, weer ronde, weer alles in het IJslands, dus erg interessant :P. Daarna was er weer niks te doen op de afdeling, dus mocht ik weer naar de OK. Ze zeiden dat de interessantste operaties (en de leukste chirurgen) bij neurochirurgie zitten, dus ben ik daar gaan kijken. Ik was nog niet binnen, of er werd al gevraagd of ik niet wilde assisteren, dus dat vond ik wel heel leuk! Ik heb twee operaties geassisteerd waarbij bij beide een hernia werd verholpen op L5 (voor niet geneeskundigen, het was een interessante operatie :P). Deze chirurgen werken met een microscoop, dus je kijkt samen met de chirurg door de microscoop om vervolgens de derde en vierde hand van de chirurg te zijn. Erg leuk en leerzaam. Volgende week loop ik echt op neurochirurgie mee, dus dat zal wel een interessante week worden. Om 3 uur zouden we een afspraak hebben met onze tutor in het andere ziekenhuis (Hringbraut), maar daar aangekomen bleek dat hij er niet was, dus toen zijn we maar naar huis gegaan!)
We hebben besloten dat vrijdag Pizzadag is, dus ’s avonds lekker pizza gegeten en daarna nog cocktails gaan drinken in de stad :)!

Zaterdag 10 september: Jeeej, ons eerste echte tripje vandaag! We zijn de Golden Circle tour gaan doen. Ik zal later vandaag foto’s op facebook en op wbj.nu zetten om het wat duidelijker allemaal te maken. Om kwart over 8 zijn we in de bus gestapt en zijn pas net een uurtje thuis (half 6 ongeveer). We zijn eerst naar een soort van uitkijkpunt gegaan. Hier was een van de grootste warmwaterbronnen te zien die wordt gebruikt voor het opwarmen van Reykjavik. De huizen worden verwarmd met warm water hier, er komt ook warm water uit de kraan meteen, en het ruikt naar rotte eieren (maar dat komt door de zwavel of sulfiet wat in het water zit :P). Daarna na het nationale park ‘Þingvellir’ gegaan. Vroeger was dit de plaats waar de mensen bij elkaar kwamen om belangrijke dingen te bespreken, huwelijken te sluiten of geëxecuteerd te worden. Tegenwoordig worden hier nog een aantal belangrijke dingen gedaan. Door dit park loopt de breuklijn waarmee het Amerikaanse plateau en het Europese plateau gescheiden worden. Daartussenin ligt niemandsland, waar 4 huizen en een kerkje liggen. Normaal kun je tussen de breuklijn doorlopen, maar aangezien de weg na de laatste verschuiving helemaal opgebroken is, moesten we omrijden om zo aan de andere kant te komen. Hier konden we ook weer uitstappen om foto’s te maken en rond te kijken. Daarna zijn we naar waterfall Gullfoss gegaan, echt supermooie watervallen (zie foto’s!). Hier hebben we ook wat gegeten. Daarna naar een geothermisch gebied gegaan waar de geisers liggen. Dit is echt zo mooi. Je staat echt versteld ervan wat de aarde kan doen allemaal :P. Ook hier moet je weer de foto’s van zien. Daarna nog naar een kerkje geweest in Skálholt. Hier is iets met bisschoppen etc, vraag me niet precies wat :P! Maar was wel leuk. Daarna nog naar een krater gaan kijken, aangezien er nog tijd over was, en daarna nog een stop gemaakt om een ijsje te eten (yes, icecream in Iceland!). We hebben van vandaag meer dan 600 foto’s gemaakt, dus ik ga die nu eens uitzoeken en er wat posten.

Morgen hebben we afgesproken met ‘ze germans’. Nee haha, we kregen een mailtje van een Duitse student die hier ook een coschap gaat lopen of we zin hadden om af te spreken, dus dat gaan we morgen eens doen. Voor de rest word het een beetje een rustdagje! Volgende week begin ik dus bij neurochirurgie.

Sorry het verhaal is toch langer geworden dan ik had gedacht, hoop volgende keer wat korter te zijn. Ik vind het leuk om veel van jullie te horen, want ik mis thuis toch wel erg, maar hoop dat dit in de komende weken minder gaat worden. Ik ben ook erg blij met R&R roddelservice, dus blijf zo doorgaan :D! Haha!

Dikke kus!

Ps. Oh ja, ik zal nog even uitleggen waar de titel op slaat: toen ik met mama aan het skypen was, had ik het even over de was, en toen wilde ik zeggen dat ik hier niet echt veel hoefde te wassen, aangezien de kleding die we in het ziekenhuis dragen van daar is, en we dus onze eigen kleren bijna niet dragen. Maar dit kwam er een beetje verkeerd uit, waardoor het de quote van de week is geworden.

• 10 September 2011 - 19:44

Britt:

Haha Britt, hoop toch voor jou dat je wel kleren aan doet in het ziekenhuis, anders kunnen ze je waarschijnlijk meteen opnemen op de PAAZ (of is er in IJsland niet zoiets?) :P
    Echt jammer dat alle besprekingen in het IJslands zijn, maar dat was eigenlijk ook wel te verwachten he. Echt sjiek dat je al steriel hebt mogen staan!!
    Het landschap daar lijkt me echt mooi! Ben heeeeeel benieuwd :) Onthou de mooie plekjes he (A).
    Ik heb je moeder trouwens nog even gesproken vandaag. Heb met haar afgesproken dat ik haar nog even bel om wat spulletjes van je op te halen voor we naar je toe komen ;)
    Nou Brittje, heel veel succes de komende weken! Hoop voor je dat het missen van iedereen hier volgende week wat minder is. You can do it, don't give up! Over een paar weekjes wil je niet meer terug ;)

Dikke knuff, Fem

• 10 September 2011 - 23:39

Lot:

Nice verhaalt Brittje! Echt leuk wat jullie allemaal doen daar, steriel staan op je eerste dag, toe maar ;) keigaaf volgende week op neurochirurgie!
    En o my godd nu al 600 foto's!? how come? misschien moet je me dat es leren, ik vergeet namelijk allltijd foto's te maken. Nu ik dat hier lees denk ik, shit; ik zou misschien ook es wat meer foto's moeten maken hier in Colombia, want t is best wel de moeite waard hier ;)
    Nou meisjee geniet er van! snel een keertje skypedate?
    dikke kus Lot

• 11 September 2011 - 08:12

Siem:

Britta! Leuk heur dat plekje waar bruiloften worden gehouden maar waar ook mensen zijn geëxecuteerd.. benieuwd naar de foto's;) Hopelijk versta je snel wat meer, maar handen en voetenwerk is ook altijd leuk:p Geniet van je vrije dag vandaag en succes deze week weer! Poen, ik mis je vandaag bij de marathon!! ;)

• 11 September 2011 - 09:04

Romy:

Brittaaaa!
    Wauw! Wat hubse al allemoal metgemaak in ein week!! Metein steriel sjtoan en metkieke bie zovoal operaties ech um sjloes op te weure :) Geniet d'r van en ich houp datse gauw weer get foto's kins plaatse!! bin érg benuut!

Tot skypes, ROmy

• 12 September 2011 - 18:26

Math:

Nou je maakt veel mee. Je bent net 21 en al bijna op evenveel plaatsen geweest als oma. Reykjavik lijkt me een mooie plaats als ik de foto's zie.
    Ook de verhalen over wat je in het ziekenhuis doet (daarvoorben je er toch) zijn interessant om te lezen.

góða nótt Math

• 12 September 2011 - 19:56

Bjorn:

He Britt,

had ut filmpke van de geiser op fb gezeen, super sjiek.
    hoop dat nog get luuj krank weure, hubste tenminste genog te doon, haha
    veul plezeer

groetjes

• 16 September 2011 - 06:41

Lars:

Haa Britt,

Altied leuk, die operaties haha :P Ich zou 't dich sowieso neet noadoon!
    En die foto's van die geiser... ge-ni-aal! x